Πανέμορφοι καταρράκτες της Ελλάδας
Πανέμορφοι καταρράκτες της Ελλάδας
Οι καταρράκτες της πατρίδας μας μπορεί να μην έχουν το μέγεθος των άλλων χωρών, μπορεί να μην προκαλούν το δέος των επιβλητικών υδάτινων όγκων, έχουν όμως την δική τους ξεχωριστή ομορφιά και προκαλούν αισθήματα ευχαρίστησης, ξεγνοιασιάς και ηρεμίας., αισθήματα που προσφέρει απλόχερα η άμεση επαφή με τη φύση. Περιστοιχίζονται από πυκνή βλάστηση, πλατάνια, πεύκα, πλατύφυλλα δέντρα. Οι περισσότεροι σχηματίζουν μικρές παραδεισένιες λιμνούλες. Κι αν αφήσεις λιγάκι τη φαντασία ελεύθερη θα δεις τις Ναϊάδες της μυθολογίας μας ή τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών μας να ξεπετάγονται πίσω από τους κορμούς των δέντρων.
Διάλεξα μερικούς από τους πολύ όμορφους καταρράκτες που διαθέτει η Ελλάδα για να δούμε και να απολαύσουμε, έστω κι από την οθόνη του υπολογιστή μας, σήμερα. Η επιλογή των τοποθεσιών ήταν τυχαία. Ο καταρράκτης της Φόνισσας, Κύθηρα
Φωτογραφία NatShee (Natasha Panagiotopoulou)Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος των Κυθήρων, σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ο καταρράκτης της “Νεράιδας” ή “Φόνισσας”. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων και σχηματίζουν μια μικρή λιμνούλα, ιδανική για κολύμπι για όσους αντέχουν το κρύο νερό. Περιστοιχίζεται από θεόρατα πλατάνια και λεύκες, που δημιουργούν ένα τόπο μαγικό.
Ο καταρράκτης του Βρόντου, Αρκαδία Στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας τα νερά της πηγής του Βρόντου δημιουργούν έναν όμορφο καταρράκτη, πριν καταλήξουν στον Αλφειό ποταμό. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 17 μέτρων ανάμεσα σε πλατάνια και πλατύφυλλα δέντρα.
Ο καταρράκτης του Δρυμώνα, Εύβοια
Φωτογραφία ATKS Στη βόρεια Εύβοια και σε υψόμετρο 620 μέτρων είναι χτισμένο το χωριό Δρυμώνα. Το χωριό είναι γνωστό για την Μονή του Οσίου Δαυίδ, αλλά και για τους πανέμορφους καταρράκτες του ποταμού Σηπιά. Τα νερά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων και σχηματίζουν λιμνούλα για κολυμβητές με αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι υπέροχο με πυκνή βλάστηση μεγάλης οικολογικής αξίας, λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζεται με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. Τα ορμητικά νερά του ποταμού σχηματίζουν στο διάβα τους άλλους δύο μικρότερους καταρράκτες και δύο μεγάλες λίμνες.
Οι καταρράκτeς στο Παρανέστι, Δράμα Το Παρανέστι της Δράμας είναι μια περιοχή της πατρίδας μας που χαρακτηρίζεται από πλούσια φυσική ομορφιά. Σπουδαία όσο και σπάνια βλάστηση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ρέματα με παλιές τοξωτές γέφυρες και πανέμορφους καταρράκτες, είναι μερικά από τα στοιχεία που συμβάλλουν γι’ αυτήν την ομορφιά.
Ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας περιστοιχίζεται από δάση φυλλοβόλων και είναι ένας τόπος ηρεμίας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Διπόταμα, στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος κι έχει ύψος πάνω από 15μ. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο.
Φωτογραφία Periklis.Siopis Ο καταρράκτης Τραχωνίου-Διποτάμων βρίσκεται 15χλμ. βόρεια από το Τραχώνι στο Αρκουδόρρεμα, θεωρείται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Είναι γνωστός και ως καταρράκτης του Λειβαδίτη. Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές. Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων.
Φωτογραφία baxygr1 Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους. Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.
Φωτογραφία stathisalt Ο καταρράκτης Λεπίδας βρίσκεται 23 χλμ. από το Παρανέστι με κατεύθυνση βόρεια προς το χωριό Διπόταμα. Είναι ένας εντυπωσιακός καταρράκτης και ο επισκέπτης οδηγείται σ’ αυτόν από ένα μονοπάτι ανάμεσα σε οξιές και βελανιδιές. Το θέαμα του καταρράκτη είναι μοναδικό καθώς τα νερά του πέφτουν κλιμακωτά από ύψος 30 μέτρων .
Ο καταρράκτης Κάρανος, Έδεσσα
Ο ποταμός Εδεσσαίος στην περιοχή του νομού Πέλλας, φημίζεται για τους καταρράκτες που σχηματίζει στην πόλη της Έδεσσας. Πηγάζει από τον Βόρα, βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και ρέει στη συνέχεια ανατολικά δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι που είναι γνωστό ως στενά της Έδεσσας. Καταλήγει στην πόλη της Έδεσσας, την οποία διασχίζει. Στην έξοδό του από την πόλη σχηματίζει τους περίφημους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Κάρανος έχει ύψος 70 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο. Πέφτοντας δημιουργεί ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα. Το όνομά του προέρχεται από τον Κάρανο, τον μυθικό γενάρχη του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας. Πίσω από τα νερά του εντυπωσιακού καταρράκτη υπάρχει διάδρομος, για όσους επισκέπτες θέλουν να πλησιάσουν πιο κοντά και βεβαίως να βραχούν με ασφάλεια από τα νερά του και να θαυμάσουν τη θέα πίσω από την υδάτινη κουρτίνα.
Φωτογραφία arsinoe_gr
Ο καταρράκτης Φονιάς, ΣαμοθράκηΗ Σαμοθράκη είναι ένα νησί με άγρια παρθένα φύση: απότομα βουνά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, πηγές, καταρράκτες, μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και παραλίες. Το ποτάμι του Φονιά, μετά από μια διαδρομή μέσα από πλατάνια, κατά μήκος της όχθης του, δημιουργεί καταρράκτες, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι στην Κλείδωση, με ύψος που φτάνει τα 35 μέτρα . Το “Κρεμαστό” ένας ακόμη εντυπωσιακός καταρράκτης με χιλιάδες πουλιά.
Φωτογραφία Yiannis_the greekΟι καταρράκτες στο Ποτάμι, Σάμος
Φωτογραφία Stephs Photo StoryΣτην περιοχή Ποτάμι, 3 χλμ από το Καρλόβασι της Σάμου βρίσκονται δύο μικροί αλλά πανέμορφοι καταρράκτες. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι εύκολη από ένα άνετο μονοπάτι. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ο μικρότερος και ο επισκέπτης για να πάει στον μεγαλύτερο θα πρέπει να σκαρφαλώσει σε 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια, αλλά και να κολυμπήσει για περίπου 30 μέτρα , γιατί τα νερά είναι βαθιά. Η θέα θα τον αποζημιώσει! Πυκνή βλάστηση, τα νερά του καταρράκτη να πέφτουν από ύψος 5 μέτρων και βέβαια η λιμνούλα για τους κολυμβητές.
Φωτογραφία Stephs Photo StoryΟ καταρράκτης στην Άμπελο, Σάμος
Φωτογραφία iliasamos
Μένουμε στη Σάμο και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο χωριό Άμπελος. Μισή ώρα πεζοπορία από το χωριό, διασχίζοντας ένα μονοπάτι όπου η φύση σε κυκλώνει από παντού, ο επισκέπτης φτάνει στην σπηλιά της Αμπέλου. Για να την διαβεί πρέπει να σκύψει γιατί είναι μικρή σε ύψος, στην πορεία το φως λιγοστεύει, όμως λίγα μέτρα από την έξοδό της φαίνονται οι πανέμορφοι καταρράκτες.
Φωτογραφία Manos Eleftheroglou (Photography)Οι καταρράκτες του Σκρα, Κιλκίς
Φωτογραφία PhotoPhotis
Το Σκρα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του πανέμορφου όρους Πάικο, μόλις 4,5 χλμ από τα σύνορα. Πέντε χλμ έξω από το χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μέρος παραδεισένιο, στους πανέμορφους καταρράκτες και την Γαλάζια λίμνη. Είναι ίσως η πιο μαγική γωνιά του βουνού. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα.
Φωτογραφία PhotoPhotis Οι καταρράκτες της Νέδας, Μεσσηνία
Φωτογραφία Sp!ros
Η Νέδα, είναι το φυσικό σύνορο Ηλείας-Μεσσηνίας, το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Πηγάζει από το Λύκαιο όρος, ακολουθεί μια εκπληκτική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες, για να καταλήξουν στα εύφορα λιβάδια του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στην πορεία της αυτή, σχηματίζει δύο πανέμορφους καταρράκτες, που πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος). Σχηματίζουν τιρκουάζ λιμνούλες, ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών. |
—
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ!
Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε το Bcc (Blind carbon copy)
όταν προωθείτε μηνύματα και να διαγράφετε τις προηγούμενες διευθύνσεις αποστολέων / παραληπτών.
Έτσι θα κρατήσετε τους spammers έξω από το παιχνίδι.
Please, do not forget to use Bcc when forwarding emails and to erase
previous senders / recipients. This way you keep spammers out of business.
—
our sites and blogs:
Πρόσφατα σχόλια